Profilkép

Üdvözlünk az
oldalunkon!

Üdvözlünk a Guardians of Hope Shetland Sheepdog kennel honlapján! Néz körül, ismerj meg minket. Ha bármilyen kérdésed lenne vedd fel velünk a kapcsolatot. Jó böngészést! Legyen Kellemes a napod!

Reni

 

 

 

 

Standard

N 88d (legújabb módosítás)1987. IV. 24. Brit Fajta

Standard

Általános megjelenés: kicsi, hosszúszőrű, nagyon szép munkakutya, nehézségektől és durvaságoktól mentes. Körvonala szimmetrikus, tehát egészében véve, egyetlen része sem tűnik aránytalannak. A bőséges szőr, sörény és szőrgallér, a fej formája és a kifejezés kedvessége közrejátszik, hogy bemutassa az ideális kutyát.

Jellemzők: élénk, kedves, intelligens, erős és aktív.

Temperamentum: tulajdonosával szemben szeretetteljes és készséges, idegenekkel szemben tartózkodó, sohasem ideges.

Standard

Fej és koponya: a fej finom, felülről vagy oldalról nézve hosszú, tompa ékalak, a fültől az orrig vékonyodva. A koponya szélessége arányban van a koponya és a fang hosszával. Az egészet a kutya nagyságával kapcsolatban kell figyelembe venni. A koponya lapos, a fülek között mérsékelten széles, nem kidomborodó nyakszirt-csonttal. A pofák laposak, egyenletesen beleolvadva a szépen kikerekített fangba. A koponya és a fang egyforma hosszúságú, a választópont a szemek belső sarka. A koponya felső vonala párhuzamos a fang felső vonalával, gyenge, de egyértelmű stoppal. Az orr, az ajkak és a szemhéjak feketék. A jellegzetes arckifejezést a koponya és az arcorri rész tökéletes kiegyensúlyozottsága és kombinációja, a szem nagysága és alakja, színe és elhelyezkedése, a fülek megfelelő tűzése és tartása útján éri el.

Száj: egyenletes, világos, erős állkapcsok, jól fejlett alsó állkapoccsal. Az ajkak feszesek. Erős fogak, tökéletes ollós harapással, tehát a felső fogsor tökéletesen elfedi az alsót, és az állkapocsra merőlegesen áll. Igen kívánatos a 42, megfelelően elhelyezett fog teljes száma.

Szemek: közepes nagyságú, ferdén ülő, mandula alakú szemek. Sötétbarnák, kivéve a merle kutyákat, ahol az egyik vagy mindkét szem lehet kék, vagy foltos.felállítva előrebillenő végekkel tartja.

Nyak: izmos, jól ívelt, eléggé hosszú, hogy a fejet büszkén tartsa.

Standard

Mellső rész: a vállak nagyon jól hátrahelyezettek. A marnál csak a csigolyák választják el, de a lapockák kifelé ereszkedők, hogy befogadják a bordák kívánatos ívét. A vállízület jól szögelt. A comb és a lapocka megközelítőleg egyforma hosszú. A könyök egyenlő távolságra van a talajtól és a martól. A mellső láb elölről nézve egyenes, izmos és karcsú, erős csontozattal. A lábközepek erősek és rugalmasak.

Törzs: a vállcsúcstól a far aljáig mérve kissé hosszabb mint a marmagasság. A mellkas mély, a könyök csúcsáig ér. A bordák jól íveltek, alsó felükön vékonyodva, hogy lehetővé tegyék a mellső lábak és a vállak szabad mozgását. A hát egyenletes, elegáns ívvel az ágyékok felett, a far hátrafelé fokozatosan ereszkedik.

Mancsok: oválisak és jól párnázottak, az újak jól íveltek és szorosan zártak.

Farok: alacsonyan tűzött, a vékony csont legalább a csánkig ér, bőséges szőrrel és enyhén felfelé görbítve. Mozgás közben kissé felemelheti, de sohasem a hát szintje fölé. Sohasem kunkorodó.

Standard

Jármód / mozgás: ruganyos, egyenletes és elegáns, a hátulsó rész meghajtó erejével, maximálisan térölelő minimális erőfeszítéssel. A poroszkáló, táncoló, ringó járás, vagy a merev, mérsékelt, fel-le irányuló mozgás egyáltalán nem kívánatos.

Szőrzet: kettős, a felső szőrzet hosszú, durva szövésű és egyenletes szőr. Az alsó szőr puha, rövid és sűrű. Igen bőséges sörény és szőrgallér, a mellső lábak szőrrel jól fedettek. A hátulsó lábak a csánkok felett szőrrel dúsan borítottak, a csánkok alatt a szőr meglehetősen rövid. A fang rövid szőrű. A rövid szőrű példányok egyáltalán nem kívánatosak.

Szín: 5 elismert színváltozatban tenyésztik

gold-sable: tiszta vagy árnyalt, bármilyen szín a halvány aranyszíntől a sötét mahagóniig, árnyalatában élénk tónusú. Az ordas fekete és a szürke szín nem kívánatosak.

Standard Standard

tricolor: túlnyomórészt fekete, cserszínű jegyekkel a pofán és a lábszárakon előnyben kell részesíteni az erősebb cser jegyeket.

Standard

blue-merle: tiszta, ezüstös alapon, fekete foltos vagy márványozottan fekete. Az élénk cser színű jegyeket előnyben kell részesíteni, de ezek hiányát nem kell büntetni. Egyáltalán nem kívánatosak a nagy fekete jegyek, palaszürke vagy rozsdás árnyalatú felső vagy alsó szőr, az összhatásnak kéknek kell lennie.

Standard

bi-blue: Lényegében egy blue-merle kutya tan jegyek (cser jegyek nélkül)

Standard

bi-black, vagy bicolor: lényegében fekete fehér kutya.

Standard

Fehér jegyek következő helyeken fordulhatnak elő: fang, nyakszőr (fehér szőrgallér, mellkas, lábak és farkvég. A fehér jegyek mind az öt színváltozatnál megtalálhatóak. A törzsön levő fehér foltok azonban egyáltalán nem kívánatosak.

Nagyság: ideális marmagasság: kanok: 37 cm (14,5 hüvelyk), szukák: 35,5 cm (14 hüvelyk). E nagyságok felett vagy alatt több mint 2,5 cm (1 hüvelyk) eltérés egyáltalán nem kívánatos.

Hibák: a fenti pontoktól való eltérést hibának kell tekinteni, melyet a hiba fokával egyenes komolyan venni.

Megjegyzés: a kanoknak két nyilvánvalóan normálisan fejlett, a herezacskókba teljesen leszállt herével kell rendelkezniük.

Vissza az oldal tetejére